De tijd dat je studeert zal de leukste tijd van je leven zijn, dat is wat veel aanstaande studenten horen van vrienden en familie voordat ze aan hun studie beginnen. En je studententijd hoort natuurlijk ook een hele leuke tijd te zijn. Je bent jong en de kans is groot dat je voor het eerst zelfstandig gaat wonen. Je hebt veel vrijheid, nog weinig verantwoordelijkheden en zult waarschijnlijk veel nieuwe mensen leren kennen, zeker wanneer je bij een studentenvereniging gaat. Maar er zijn veel nieuwsberichten en onderzoeken dat studenten helemaal niet zo gelukkig zijn. Meer en meer studenten hebben last van stress en zelf een burn-out. Wat is de reden hiervoor?

Te vol leven

Druk, dat is wat de meeste mensen zeggen wanneer ze de vraag ‘hoe gaat het met je’ horen. We hebben tegenwoordig allemaal overvolle agenda’s omdat we alles uit het leven willen halen. Dit geld ook voor studenten. Ze zijn druk met hun studie, maar willen ook actief lid zijn van een studentenvereniging. Daarnaast zijn er vakanties waar ze heen willen en feestjes en festivals. Maar daar is natuurlijk ook geld voor nodig. Veel studenten hebben daarom ook nog eens een bijbaan naast hun studie. Op deze manier kan het ontzettend stressvol worden en raken veel studenten in de moeilijkheden. Daarom bespreken we in dit artikel hoe studenten meer balans kunnen vinden.

Concentreer

Veel mensen zijn tegenwoordig zo druk dat ze te veel dingen tegelijkertijd in hun hoofd hebben. Daarnaast worden we ook nog eens constant afgeleid door sociale media etc. Maar wanneer je moet studeren of werken is het belangrijk at je je volledig concentreert. Op deze manier krijg je het werk sneller gedaan en heb je dus meer tijd om andere leuke dingen te doen.

Feest verstandig

Veel studenten houden wel van een feestje. En op een feest is het ook gebruikelijk om een biertje of wijn te drinken. Maar het is geen goed idee om te veel te drinken, helaas doen veel studenten dat vaak wel. Het is natuurlijk niet alleen slecht voor de gezondheid maar zal ook de balans van je leven verstoren. De dagen nadat je flink gefeest hebt zul je minder productief en niet fit zijn. Daarom is het een goed idee om niet te veel te drinken. Op die manier bescherm je jezelf ook tegen te veel drinken op de lange termijn en het nodig hebben van alcoholhulp.